Vergelijk Energie

Vergelijk energieleveranciers en vind de beste deal die bij jou past. Bespaar geld en kies bewust door prijzen, duurzaamheid en contractvoorwaarden te vergelijken.

Het verschil tussen vaste en variabele energieprijzen

Het kiezen tussen vaste en variabele prijzen hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Als je prijsstabiliteit belangrijk vindt en graag je energiekosten van tevoren wilt weten, is een vast tarief een goede keuze. Maar als je openstaat voor veranderingen in de energieprijzen en misschien wilt profiteren van lagere tarieven, kan een variabel tarief interessant zijn. Zorg ervoor dat je de voorwaarden van de energiecontracten goed begrijpt voordat je een keuze maakt.

Vaste prijzen:

Met vaste prijzen blijft het tarief voor energie gedurende een bepaalde periode hetzelfde. Dit betekent dat je een vast bedrag betaalt, ongeacht schommelingen in de energiemarkt. Het geeft je stabiliteit en voorspelbaarheid in je energiekosten, waardoor het gemakkelijker wordt om je budget te plannen. Het kan gunstig zijn als de energieprijzen stijgen, omdat je dan beschermd bent tegen hogere kosten. Maar als de energieprijzen dalen, betaal je mogelijk meer dan nodig is.

Variabele prijzen:

Bij variabele prijzen kunnen de energietarieven gedurende de contractperiode veranderen, afhankelijk van de marktomstandigheden. Dit betekent dat je tarief omhoog of omlaag kan gaan, afhankelijk van factoren zoals vraag en aanbod op de energiemarkt. Variabele prijzen geven je de kans om te profiteren van lagere tarieven als de energieprijzen dalen. Maar er is ook een risico dat de tarieven stijgen, waardoor je uiteindelijk meer kunt betalen. Variabele prijzen kunnen aantrekkelijk zijn als je flexibiliteit wilt en bereid bent om het risico van prijsschommelingen te nemen.

*Jaarprijs van het goedkoopste vaste energiecontract op dat moment.
**Het variabele tarief is berekend op basis van de gemiddelde variabele energieprijzen van dat moment.

Tips om energie te besparen:

  1. Schakel ongebruikte elektronische apparaten volledig uit in plaats van ze in stand-by-modus te laten staan. Dit voorkomt sluipverbruik en bespaart energie.

  2. Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. LED-lampen verbruiken veel minder energie en gaan langer mee.

  3. Maak gebruik van natuurlijk licht door gordijnen en jaloezieën open te houden. Hierdoor hoef je minder kunstmatig licht te gebruiken.

  4. Stel de thermostaat van je verwarming en airconditioning in op een energiebesparende temperatuur. Een graad lager in de winter en een graad hoger in de zomer kan al een groot verschil maken.

  5. Isoleer je huis goed om warmteverlies te verminderen. Dit kan onder andere door het plaatsen van tochtstrips, isolerende raamfolie en het isoleren van de zolder en muren.

  6. Gebruik energiezuinige apparaten met een hoog energielabel. Apparaten met een A+++ label zijn het meest efficiënt en verbruiken minder elektriciteit.

  7. Schakel apparaten volledig uit als je ze niet gebruikt, zoals de computer, tv, gameconsoles en opladers. Dit voorkomt onnodig energieverbruik.

  8. Maak gebruik van natuurlijke ventilatie door ramen en deuren open te zetten in plaats van de airconditioning of ventilatoren continu te laten draaien.

  9. Verlaag het waterverbruik door korter te douchen en gebruik te maken van waterbesparende douchekoppen en kraanopzetstukken.

  10. Investeer in zonnepanelen om zelf duurzame energie op te wekken. Dit vermindert niet alleen je energierekening, maar draagt ook bij aan een groenere toekomst.

Energiebesparende producten

Bespaar op verlichting

Bespaar op je verlichtingskosten met behulp van deze producten.

Bespaar op water

Bespaar op je waterkosten met behulp van deze producten.

Bespaar op stroom

Bespaar op je stroomkosten met behulp van deze producten.

FAQ

Energie vergelijken

Waarom zou ik energieleveranciers vergelijken?

Het vergelijken van energieleveranciers stelt je in staat om de beste deal te vinden die aansluit bij jouw behoeften en budget. Je kunt geld besparen door de tarieven en aanbiedingen van verschillende leveranciers te vergelijken.

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van energieleveranciers?

Naast de prijs is het ook belangrijk om rekening te houden met andere factoren, zoals de duurzaamheid van de energiebronnen die de leverancier gebruikt, de klantenservice, de contractvoorwaarden en eventuele extra voordelen of kortingen die ze bieden.

Wat voor soort energieplan moet ik kiezen?

Het energieplan dat je kiest, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en situatie. Je kunt kiezen voor een vast tariefplan, waarbij de tarieven gedurende een bepaalde periode hetzelfde blijven, of een variabel tariefplan, waarbij de tarieven fluctueren op basis van marktomstandigheden. Daarnaast kun je ook overwegen om voor een groen energieplan te kiezen, dat gebruikmaakt van duurzame energiebronnen.

Kan ik overstappen naar een andere energieleverancier?

Ja, in de meeste gevallen kun je overstappen naar een andere energieleverancier. Zorg ervoor dat je de contractvoorwaarden van je huidige leverancier controleert om te zien of er sprake is van een opzegtermijn of boete. Bij het overstappen naar een nieuwe leverancier zorgt de nieuwe leverancier meestal voor de administratieve afhandeling.

Hoe vaak moet ik energieleveranciers vergelijken?

Het is raadzaam om regelmatig energieleveranciers te vergelijken, bijvoorbeeld elk jaar. Tarieven en aanbiedingen kunnen veranderen, dus door regelmatig te vergelijken, kun je profiteren van nieuwe deals en mogelijk nog meer besparen.

Kan ik mijn huidige energieleverancier vragen om een beter aanbod?

Ja, het is altijd de moeite waard om met je huidige energieleverancier te praten en te vragen of ze een beter aanbod voor je hebben. Sommige leveranciers willen graag bestaande klanten behouden en kunnen bereid zijn om je een aantrekkelijkere deal aan te bieden.

Blog

silver vehicle during nighttime

De verschillende soorten zorgverzekeringen uitgelegd

Het kiezen van de juiste zorgverzekering is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je de benodigde medische zorg kunt ontvangen zonder onnodige financiële lasten…

black iPhone 5

Auto Lease vs. Auto Kopen

Bij het nemen van een beslissing over een nieuwe auto zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen, is of je de auto wilt leasen of kopen…

person sitting while using laptop computer and green stethoscope near

Sim Only vs. Abonnement met Toestel

Het kiezen van een telefoonabonnement kan een lastige beslissing zijn, vooral als je moet kiezen tussen een sim only-abonnement en een abonnement met toestel. Beide opties hebben hun eigen voordelen en overwegingen…

Energienieuws